joi, 22 noiembrie 2012

Expoziţia "De ce mi-ar păsa?" Galeria Şoimii Patriei, Cluj-Napoca 2012




De ce mi-ar păsa? – prima pesonală semnată Pavel Curagău la Galeria
Şoimii Patriei

Galeria Şoimii Patriei organizează în perioada 22 noiembrie - 9 decembrie 2012 prima expoziţie personală a studentului Pavel Curagău, anul III, grafică la Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca. Vernisajul expoziţiei cu titlul „De ce mi-ar păsa?” va avea loc joi,
22 noiembrie 2012, ora 19.30. Curatorul expoziţiei este lect. univ. dr. Bogdan Iacob.

Titlul expoziţiei - De ce mi-ar păsa? Este, de fapt, o întrebare pe care mulţi dintre noi ne-o punem şi pe care tânărul artist o foloseşte pentru a susţine conceptul expoziţiei - oglinda unei realităţi vazute şi nemijlocit transpuse de către el în seria de lucrări expuse.
Iubitorii de artă care vor trece pragul galeriei Şoimii Patriei vor putea vedea o serie de 8 fotografii situate în antiteză, explicând viziunea graficianului asupra celor 4 elemente primordiale - Aer, Apă, Foc şi Pamânt. Acestei serii i se adaugă şi o lucrare iconică, în fapt o gravură realizată în diverse tehnici specifice (aquatinta, aquaforte+aquatinta, mezzotinta), care constă din 4 imagini aşezate într-o singură ramă.
Prin expoziţia „De ce mi-ar păsa?”, Pavel Curagău propune atât o viziune personală, contemporană, de tip comparativ, referioare la lumea artificială în care trăim şi cu care suntem obişnuiţi, cât şi un semnal de alarmă cu privire la felul în care omul intervine în cursul natural al lucrurilor, distrugând, încet, dar sistematic mediul înconjurător. Eu am extras secvenţe din ea ca să pot face legătura cu elementul pur şi natural văzut din perspectiva personală. „În ce direcţie ne îndreptăm şi până unde am putea ajunge? Nu îndemn oamenii să revină în peşteri, dar nici să încătuşăm viitorul într-o cuşca artificială nu mi se pare o direcţie firească a evoluţiei. Din punct de vedere tehnologic aproape totul este posibil acum, însă, nu ştiu dacă ne pasă cu adevărat de consecinţele negative ale acestei pseudo evoluţii. O lume industrializată şi mecanizată capătă teren în defavoarea naturii” afirmă artistul.


Pavel Curagău este student în anul III în cadrul programului arte vizuale-grafică de la UAD Cluj-Napoca şi a mai expus la Galeria Artium din Chişinău (Republica Moldova), la Sala Aula a Academiei de Artă din Wrocław (Polonia), iar în ţară la Galeria Casa Matei din Cluj-Napoca şi la Galeria Velea din Bacău.
Galeria Şoimii Patriei este un proiect de o simplitate întrucâtva dezarmantă, născut din prietenie şi dorinţa de a sprijini arta tinerilor studenţi din Cluj. Galeria nu şi-a propus performanţe comerciale şi nu îşi doreşte să fie un spaţiu glamour. Ceea ce îşi propune să realizeze este, poate în primul rând, crearea unei atmosfere vivace, de sinceră comunicare între membrii unei comunităţi artistice locale, la al cărui dinamism doreşte să contribuie.

Galeria Şoimii Patriei, str. Universităţii, nr. 2
Tel: 0741-245.318, 0364-113.102
Pavel Curagău
Tel: 0747. 458.424

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu